Is een airco duur in onderhoud?

Is een airco duur in onderhoud?

Is een airco duur in onderhoud? 

Net als met alle andere elektrische apparaten geldt ook voor een airco systeem dat regelmatig onderhoud de werking en de levensduur van het apparaat ten goede komt. Onderstaand leest u meer informatie over de mogelijkheden met betrekking tot het onderhoud van een airco. Daarnaast leest u andere adviezen en tips via de aircospecialisten van aircorevolutie.nl.

Airco, wat doet het apparaat precies? 

Een airco systeem, of het nu in uw huis, kantoor of auto is geplaatst, is er op gemaakt om gekoelde lucht in de ruimte waarin hij is geplaatst te blazen; het is noodzakelijk dat er bij het gebruik van een airco ook aandacht is voor de controle en het onderhoud van het systeem, want na verloop van tijd ontstaan er mogelijk vieze luchtjes, veroorzaakt door bacteriën als gevolg van verdamping. Vooral een in de auto gemonteerde airco is daar erg gevoelig voor. Ook de negatieve invloed van stof en andere vervuiling dient te worden voorkomen, niet alleen is het voor het binnenklimaat ongezond, ook gaat de airco minder goed functioneren, hetgeen technisch gevolgen heeft voor het rendement en energieverbruik van de airco.

Airco controle 

Tot onderhoud van een airco behoort uiteraard de controle van het gehele aircosysteem, waarbij niet alleen de technische staat van de airco wordt gecheckt, maar ook of er eventuele lekkage plaatsvindt in het systeem en hoe het systeem in zijn geheel functioneert. Dit laatste betekent controleren van de luchtstroom, de diverse ingebouwde systeem beveiligingen en de afvoer van condens. Aan te bevelen is om één maal per jaar zo’n onderhoud te laten plaatsvinden. Treedt er bij in werking zijnde airco een muffige geur op, dan is een reinigingsbeurt vereist. Na zo’n reiniging bent u weer verlost van dit probleempje.

Airco onderhoud 

Globaal gezien bestaat het belangrijkste deel van het onderhoud uit het verwijderen van vetaanslag, stof en vuil van de verdamper van het airco systeem; daarnaast vervangt men het filter en voert men zoals eerder beschreven de controle uit op het gehele systeem.

Grote aircosystemen verplicht tot jaarlijks onderhoud 

De wetgever heeft bepaald, dat grote aircosystemen verplicht jaarlijks (Stek)gekeurd moeten worden door een erkende (Stek)installateur, immers een slecht functionerend systeem kan een gevaar zijn voor de gezondheid van werknemers. Het is niet alleen handig, maar ook nog eens voordeliger om de Stek-keuring gelijk te laten plaatsvinden met de jaarlijkse onderhoudsbeurt door een erkend installateur.

Onderhoudscontract voor een airco systeem 

Het is verstandig om bij aanschaf van een aircosysteem bij uw dealer een onderhoudscontract aan te gaan, u bent dan automatisch verzekerd van de jaarlijkse beurt en de verplichte keuring; uw aircosysteem en de werknemers varen er wel bij.

De levensduur van een airco systeem 

Uiteraard is dit niet exact te zeggen, wel is het evident dat een airco die volgens schema onderhouden wordt een veel langere levensduur heeft  dan wanneer er niet jaarlijks gecontroleerd wordt. Het goed onderhouden van het systeem betaalt zich wel degelijk uit!

Is een airco duur in onderhoud?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *