Lekkage in de badkamer

Lekkage in de badkamer

Lekkage in de badkamer. Voor veel mensen een nachtmerrie. Zeker als het probleem wordt geconstateerd door zwarte muren bij de buren. Muren waarop langzaam maar zeker een steeds grotere vlek zichtbaar wordt. Maar niet alleen als het probleem zich bij de buren openbaart, wordt je niet blij van lekkage. Ook voor je zelf kun je er flink van balen als er een natte, zwarte plek op je plafonds of wanden ontstaat. Of lelijke kalkvlekken op je mooie zwarte tegelvloer.

 

Zelf aan de slag

Gelukkig zijn veel problemen zelf al na te kijken en op te lossen. Kijk eens met een kritische blik naar je badkamer. Zijn er scheuren te zien in je tegels of zijn er hoekjes van tegels af? Dan is er een kans dat daar water doorheen gaat naar de onderliggende plafonds, of aanliggende muren. Repareer deze scheuren, zet een nieuwe tegel of betegel opnieuw je badkamer. Zie je geen kapotte tegels? Ook tegels die niet goed vast zitten kunnen problemen opleveren. Dit kun je controleren door er op te tikken. Klinkt het hol, dan zit je tegel los, en moet hij opnieuw vastgelijmd worden. Als alle tegels intact zijn, zijn je voegen en kitranden dat ook? Controleer je voegen en loop alle kitranden eens na. Rondom je fontein, rondom je kranen, rondom de douchebak, rondom je bad. Een stukje poreuze kit, een stukje waar geen kit zit, of die plek waar de voegen slecht zijn. Controleer als je er niet zeker van bent of een kitrand goed is, even met een mesje of je tussen je kitrand en je fontein of muur kunt komen. Een kleine opening kan al genoeg zijn om lekkage te veroorzaken. Kapotte kitranden of slecht voegwerk is relatief eenvoudig op te lossen. Voeg je voegen opnieuw of loop de randen eens met de kitspuit langs.

 

Aan- en afvoer van water

Wat ook regelmatig voorkomt is dat de kranen niet goed tegen het tegelwerk aanzitten. Dan kan er water via je kranen de muren inlopen. Als je kraan op je muur gemonteerd zit, moet deze rand goed zijn afgekit. Is dit niet zo, dan moet er opnieuw gekit worden. Ook als je voegwerk en kitranden rondom je doucheputje en afvoerputje niet goed zijn ontstaat hier al gauw lekkage. Controleer deze randen dan ook regelmatig.

Als laatste kan er ook een foutje of lekkage zijn in de wateraanvoer. Dit kun je zelf controleren. Bekijk dan de meterstand van de waterleiding voor je gaat slapen. Als je wakker wordt is dan weer je eerste werk om de meterstand te bekijken. Is er een verschil? Weet je zeker dat er niemand ’s nachts een slokje water heeft genomen, naar het toilet is geweest, of de wasmachine heeft aangezet? Als dit allemaal niet zo is, dan weet je dat er een lekkage is. Hier kun je zelf niet zoveel aan doen. Je zult dan zo snel mogelijk een loodgieter in moeten schakelen om dit probleem op te sporen en te verhelpen. Natuurlijk kun je ook voor alle andere problemen een loodgieter inschakelen. Echter, als je het zelf doet, ben je natuurlijk goedkoper uit. Voorwaarde: twee rechterhanden.

Bron: Superrenovatie

Lekkage in de badkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *