Waar moet je aan denken als je een woning wilt huren/ kopen?

Als je een woning wilt huren/ kopen heb je een aantal mogelijkheden om je zoektocht te beginnen. Allereerst moet je natuurlijk weten waar je wilt wonen. Wil je dicht bij je werk wonen? Wil je dicht bij je familie wonen? Of heb je altijd al een droom gehad om dicht bij de natuur te wonen? Dit zijn vragen die essentieel zijn voor het vinden van een geschikt huis. Daarnaast kan je denken aan het kostenplaatje. Wat ben je bereid om uit te geven? Wat zijn je inkomsten en wat zijn je uitgaven?

Mocht je er nou niet helemaal zelf uit komen, kan je altijd nog een derde inschakelen om je een handje op weg te helpen zoals een woningadviseur. Als je een woning gaat kopen is het een noodzaak om af te spreken met bijvoorbeeld de Hypotheker. Zij kunnen je adviseren in je budget.

Wat zijn de nadelen en voordelen van huren of kopen?

Wie huurt die tuurt en wie koopt die sloopt zeggen we maar. Als je een huis gaat huren ben je wat beperkt in het aanpassen van je woning. De huurbaas vraagt ten aller tijde het huis weer in dezelfde staat op te leveren als je weer gaat verhuizen. Het fijne is wel, als er gebreken zijn in en rondom het huurhuis, dan wordt dit een zaak voor de huurbaas. Dit is bij een koophuis niet mogelijk, alle kosten zijn voor de eigenaar. Met een huis huren ben je vaak vrij om te gaan en te staan, dat is niet bij een koophuis. Als je alle punten bij elkaar bekijkt is een koophuis in vele gevallen een stuk duurder. Naast onderhoud komen er ook extra verzekeringen bij. Een koophuis kan wel een mooie investering zijn, maar ben je ervan bewust dat de waarde van het huis ook kan dalen.

Wat is nou dan de beste keus?

Dit verschilt per situatie. Sta je geld zeker in het leven, dan is een koophuis een goede investering. Ben je nog zoekende en heb je nog veel verschillende toekomst leven, ga dan lekker nog even huren!