Verschillende materialen voor de dakbedekking

Verschillende materialen voor de dakbedekking

Het is afhankelijk van het soort huis en dak dat je hebt welke materialen je het best kunt gebruiken. Of je nou een nieuwe woning hebt gekocht of al langer in de woning woont. Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn om als dakbedekking te gebruiken. Het is daarbij in eerste instantie natuurlijk belangrijk dat er een isolerende en beschermende onderlaag wordt aangebracht die vocht en kou tegen kunnen houden. De dakbedekking die vervolgens geplaatst wordt moet beschermen, maar natuurlijk ook prettig voor het oog zijn. Dakpannen, metaal, riet of kunststof, er zijn genoeg mogelijkheden!

Dakpannen

Als er een schuin dak op de woning zit dan kun je goed gebruik maken van dakpannen. Dakpannen als materiaal voor dakbedekking worden in Nederland het meest gebruikt. Dit materiaal is stevig duurzaam en bovenal in de meest uiteenlopende kleuren en formaten te krijgen. Dakpannen zijn een zeer betaalbaar materiaal om jouw dak mee te bedekken. Afhankelijk van het budget dat je hebt voor het bedekken van een dak, kun je de keuze maken of de dakpan voorzien moet zijn van een beschermende laag, geglazuurd moet zijn of een bepaalde kleur moet hebben. Wil jij dakpannen die enorm makkelijk zijn te plaatsen. Lees dan hier deze informatie over DNH-V dakpannen die enorm handig zijn te plaatsen.

Riet en leien

Boerderijen en oudere woningen zijn vaak voorzien van een rieten dak. Dat is erg mooi, maar moet wel goed onderhouden worden en na verloop van tijd worden vervangen. Riet is een natuurlijk product en biedt een zeer goede isolerende werking aan het dak. Een nadeel is dat het materiaal wel zeer brandbaar is. Leien worden ook vaak gebruikt voor het bedekken van daken op oudere huizen en gebouwen. Hierbij kun je kiezen uit kunstleien en leien gemaakt van natuursteen. De laatstgenoemde is daarbij een stuk prijziger maar gaat wel lang mee.

Plat dak

Heeft de woning een plat dak dan is het niet mogelijk om dakpannen, leien of riet te gebruiken als dakbedekking. In dat geval kun je er beter voor kiezen om gebruik te maken van bedekking zoals bitumen, kunststof of metaal. Bitumen worden op het dak gelijmd en vervolgens met een gasbrander vastgezet. Tegenwoordig wordt er ook vaker gebruik gemaakt van kunststof als dakbedekking. Een goed voorbeeld hiervan is EPDM. Dit materiaal is van rubber gemaakt, is van de beste kwaliteit en heeft een langere levensduur dan bitumen. Voor platte daken kan er ook gebruik worden gemaakt van metaal als dakbedekking. Zink is daarbij één van de meest geschikte materialen. Dit komt omdat dit metaal zeer bewerkelijk is en daarnaast ook de nodige bescherming voor het dak zelf biedt.

Verschillende materialen voor de dakbedekking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *