Wat zijn de uitdagingen bij taxeren

Wat zijn de uitdagingen bij taxeren

Wat zijn de uitdagingen bij taxeren

Het beroep van taxateurs staat de laatste tijd enorm onder druk, en ja ook werkdruk. De woningmarkt staat op springen en de groei lijkt niet te stoppen. Door de marktwerking worden veel woningen voor meer geld verkocht dan ze waard zijn. Hoe ga je daar als taxateur mee om?

Je bent altijd onafhankelijk

Als taxateur is het altijd zo dat je onafhankelijk te werk gaat, maar er zijn veel partijen die wel wat gemoeid hebben met het resultaat van je werk. De bank die graag ziet dat er een gepaste financieringswaarde hangt aan hun onderpand, en de koper die graag een zo laag mogelijke prijs betaald voor hun droomhuis. Het is moeilijk voor taxateurs om zich hier niet door te laten beïnvloeden. Het is altijd aan te raden om een gespecialiseerde makelaar in te schakelen die je hierbij kan helpen.

Verlies de kernwaarde niet uit het oog

De hoofdzaak is dat je als taxateur de kernwaarde van het taxeren niet uit het oog verliest. Je hebt kennis van je vakgebied en je bent op de hoogte van de markt.

Je gaat objectief te werk, en je bekijkt iedere woon-of bedrijfspand op zijn eigen waarde.

Je verwerkt dit op een doorzichtige en verantwoorde manier in het taxatierapport. Je doet gewoon je werk goed en naar eer en geweten.

Taxeren is geen exacte wetenschap

Taxeren is en blijft een schatting en daar zit meteen ook de grootste uitdaging. Het is geen exacte wetenschap het heeft met ontzettend veel factoren te maken.

Het gevaar is dat taxateurs die, volgens de koper of een andere partij, niet de gewenste taxatiewaarde die nodig is voor de financiering afleveren, worden gepasseerd. Er wordt een andere partij gezocht die wel het juiste taxatiebedrag wil afgeven.

Dit alles heeft te maken met de ‘woninggekte’ van de afgelopen jaren. De schaarste aan woningen en de prijzen die de pan uit rijzen zetten de taxateurs onder druk.

De NWWI

Het is dan ook de taak van de NWWI, het Nederlands Woning Waarde Instituut, om hier in te grijpen. Het NWWI is de waakhond in taxatieland, en heeft als belangrijkste taak om de taxaties van de woningen te controleren en zo nodig af te keuren. Dit gebeurt de afgelopen tijd veel vaker, en dat is goed. Zo blijft de betrouwbaarheid van de woningtaxatie gegarandeerd. Alleen gekwalificeerde taxateurs, die aan de strenge eisen voldoen, kunnen zich aanmelden bij het NWWI.

Wat zijn de uitdagingen bij taxeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *