Bij een taxatie van een woonhuis wordt er een schatting gemaakt van de verkoopwaarde van deze woning. Dit wordt vaak gedaan door een onafhankelijke deskundige, dit is in de meeste gevallen een makelaar. Wanneer je je huis laat taxeren door een makelaar levert dit een duidelijk beeld op van wat de werkelijke waarde van je woning op dat moment is. Benieuwd wanneer het laten taxeren van je huis nodig is en hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan verder!
Hoe werkt het taxeren van een huis?
Als je eenmaal je huis hebt laten taxeren door een makelaar, dan weet je wat de marktwaarde van je woning op dat moment is. Om de waarde van je woning zo exact mogelijk vast te stellen houd de makelaar rekening met een paar zaken. De makelaar houd rekening met zaken zoals de staat van het onderhoud van de woning, de inhoud en oppervlakte, de constructie en de kwaliteit van de bouwmaterialen, de ligging, de omgeving en de voorzieningen van de woning en natuurlijk ook wat voor soort woning het is, denk hierbij aan de verschillende type woningen zoals een vrijstaand huis, rijtjeshuis, etc. Daarnaast zal de makelaar de eigenaar van de woning ook vragen zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de woning. Bij deze gegevens kun je denken aan bijvoorbeeld kadastrale gegevens maar ook eventuele tekeningen. Hoe meer informatie de makelaar over de woning heeft hoe beter de taxatie uitgevoerd kan worden.
Wanneer is het taxeren van een huis nodig?
Een taxatie van je huis is meestal nodig wanneer de financiële zaken van je huis geregeld moeten worden. De waarde van je woning bepaalt namelijk hoeveel geld je zou moeten lenen om de woning te kunnen betalen, de taxatie van je huis is dus mede bepalend voor hoeveel geld je moet lenen om de woning te financieren. Toch is bij een nieuwbouwwoning geen taxatierapport nodig om een hypotheek te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om je woning te laten taxeren als je bezwaar wilt aantekenen tegen de WOZ-waarde van je woning. Deze waarde wordt vastgesteld zodat de woning kan bepalen wat de hoogte is van verschillende belastingen. Vindt je de WOZ-waarde te hoog dan kan je WOZ-bezwaar indienen. Tenslotte kan je ook je woning laten taxeren als je de verkoopwaarde wilt bepalen. Dit kan je doen om de waarde van de opstalverzekering op te geven of om de herbouwwaarde te bepalen.